Att skapa en odlingsplan – nyckeln till en framgångsrik odlingssäsong!
- ecogrownu
- 23 dec. 2024
- 6 min läsning

Nu är vi i den tiden då många fröfirmor släpper sina frönyheter, och det kliar i odlingsfingrarna! Innan du trycker på köpknappen kan det vara klokt att göra en odlingsplan. En odlingsplan är som en karta för din trädgård eller odlingslott. Den hjälper dig att maximera skörden, få en tydlig överblick samt spara tid och resurser. Här får du en steg-för-steg-guide för hur du skapar en odlingsplan som passar just dig och dina odlingsförutsättningar.
För att skapa en odlingsplan krävs det lite tankeverksamhet. Du kan göra det hur detaljerad som helst, eller bara lite övergripande - ambitionsnivån avgör du själv. Men oavsett kommer du ha igen arbetet längre fram under odlingsäsongen.
Du behöver:
-Sorterade fröer från tidigare års odlingar
-Papper och penna alt. dator med något enklare ritprogram/word/excel
Steg 1 - dina odlingsförhållanden
Hur ser dina odlingsförutsättningar ut? Odlar du på friland, pallkrage, krukor, växthus, balkong eller på fönsterbrädan. Eller kanske lite av varje? Vilket väderstreck är dina odlingar i? Skyms odlingen av ett träd som ger skugga en stor del av dagen, eller har du gassande sol från morgon till kväll? Är det blåsigt eller vindstilla? Vilken jordtyp har du? Är det sandig eller lerig jord? Om du behöver jordförbättra bör du planera in det relativt tidigt på säsongen. Har du tid att pyssla om och vattna dina odlingar under växtsäsongen eller är du borta mycket?
När du har besvarat dessa frågor har du en relativt klar bild över hur dina odlingsförutsättningar ser ut, och därmed vad som fungerar bäst att odla hos dig.

Steg 2 - skissa upp dina odlingsytor
Använd nu ditt papper och penna eller ritprogram på datorn och skissa upp dina odlingsytor. Skriv även upp mått på ytorna, så du enkelt kan se hur mycket du får plats att odla.

Steg 3 - välj vilka grödor du vill odla
I det här läget har du både koll på dina odlingsförhållanden och dina odlingsytor, då är det dags att börja fundera på vad du vill odla. Det första jag brukar utgå ifrån är vad jag och min familj tycker om att äta, gör en övergripande lista på det. Exempelvis, morötter, broccoli, bönor, lök, gurka, tomat och paprika. När du skrivit upp vad du vill odla utifrån vad du tycker om att äta kan du fundera på om dessa grödor passar dina odlingsförhållanden, eller om du kan välja specifika sorter som passar bättre. Låt mig ge några exempel:
Broccoli - jag älskar broccoli, men jag har svårt att hinna med att skörda mitt i sommaren när så mycket annat blir skördeklart. Detta har gjort att den hunnit gå upp i blom två år i rad innan jag hunnit skörda den.
Tips - så broccolin lite senare, så den blir skördeklar i slutet av augusti eller i början av september istället för i juli. Alternativt välj en köldtålig sort med lång skördetid, förslagsvis Vinterbroccoli Purple Sprouting
Morot - jag odlar gärna morötter men har bara enkla pallkragar eller lerig jord i mitt odlingsland.
Tips - odla morötterna i stora krukor istället, blanda gärna upp jorden med lite sand! Det passar även bra om du inte har en stor odlingsyta. Om du har tung lerig jord är ett tips att jordförbättra med organiskt material. Odla gärna både sommarmorot och vintermorot för att sprida ut skörden, och få morötter såväl för färskkonsumtion som lagring.
Bönor - jag vill odla bönor men har ingen möjlighet att ge dem något att klättra på.
Tips - odla då lågväxande sorter som inte behöver något stöd, förslagsvis vår buskböna mix som dessutom innehåller tre olika sorters lågväxande bönor.
Lök - jag vill testa att odla lök från frö, men jag har ingen växtbelysning.
Tips - Det är värt att investera i växtbelysning om du ska odla grönsaker med lång utvecklingstid såsom chilipeppar, paprika, selleri, aubergine och lök. Dessa plantor behöver lång tid på sig för att ge en fin skörd. Utan växtbelysning blir inte resultatet bra, plantorna blir svaga, långa och rangliga. Om du inte vill köpa växtbelsyning rekommenderar jag att köpa färdiga planor från april och framåt när dagarna blivit ljusare.
Gurka, tomat, paprika - jag vill odla allt detta, men jag har inget växthus.
Tips - Det går bra att odla gurka, tomat och paprika utan växthus, men det är värmekrävande grödor. Nu behöver du välja sorter för friland, eller som går att odla utomhus men i ett varmt och skyddat läge (om du kan erbjuda det växtläget). Några förslag på sorter för friland, Chilipeppar Jalapeno, Spetspaprika Toro di Toro Rosso, Slanggurka Marketmore, Slanggurka Tanja, Bifftomat Marmande, Vintertomat Principe Borghese.
Det handlar inte bara om vad du tycker om att äta, tänk även på våra pollinatörer och det estetiska. Odla gärna blommor med nektar som är livsviktigt för våra pollinatörer, dessutom blir det vackert i trädgården och blomster du kan göra vackra buketter av.

Steg 4 - var varje gröda ska växa
Nu börjar det bli dags att fylla dina skissade odlingsytor med grödor och blomster. Då behöver du ta reda på hur stor yta varje gröda tar i din odling, exempelvis får du plats med ca 6-8 kålplantor i en pallkrage medan du får plats med desto fler sallatsplantor. Däremot är du kanske inte intresserad av 50 sallatsplantor som är skördeklara samtidigt, så det behöver du även tänka på. Sprid ut sådden av snabbväxande grönsaker, så lite nytt varannan vecka under hela säsongen brukar vara lagom.
Samplantera gärna grödor som har lång och kort skördetid med varandra, då maximerar du ytan. Exempelvis kan du så rädisor tillsammans med kål, då har du hunnit skörda rädisorna innan kål blivit så stor. Det är alltid bra att ha några tråg med olika grödor som du kan plantera ut när det finns en lucka, exempelis av bladgrönsaker eller snabbväxande kål.
Tänk även på att olika grödor blir olika höga, och kan därför skugga varandra beroende på var dessa sås. Höjdskillnaderna kan vara positivt då grödor kan dra nytta av varandra, exempelvis kan högväxande klätterbönor ta växtstöd av majs.
Om du har lust kan du även tänka estetiskt vad som är snyggt tillsammans, eller vad som går i samma färgton. Exempelvis tycker jag att Spetskål Kalibos är väldigt vacker ihop med Jätteverbena och Kryddsalvia.
Här kommer två exempel på hur du kan rita upp dina pallkragar och vilka grödor som ska växa in dem. Gör pallkragen skalenlig och märk ut de grödor som du vill plantera där i. Gör gärna stödanteckningar med hur många plantor, när och hur de ska odlas samt vilka sorter du tänk vid sidan av. Så alltid lite extra fröer, för man vet aldrig vad som kan hända på vägen - särskilt om du kallsår. Ta med skissen ut när det är dags att plantera.
Detta är en pallkrage jag ritade upp inför odlingsäsongen 2024 samt anteckningarna bredvid. Pallkragen blev ljuvling med en mix av både blomster och ätbart i vackra violetta färger.

Amarant Red Garnet - 1 st (förodlas april)
Purpurkål Roter Grünkohl - 2 st (kallsådd)
Svartkål Nero di Toscana - 4 st (kallsådd)
Dill Common - 2 kluster, ca 40 fröer/kluster (kallsådd)
Jätteverbena - 2-4 plantor (förodlas i februari)
Purpurböna Purple Queen - 2-4st (direktså maj/juni)
Även denna pallkrage ritades upp inför odlingsäsongen 2024. Den är i en helt annan färgskala, mycket grönt, orange och gult - mycket fint!

Broccoli Calabrese Natalino - 1 st (kallsådd)
Spetskål Chateaurenard - 2 st (kallsådd)
Grönkål Westland Winter - 2 st (kallsådd)
Ringblomma Pot Marigold Mix - ca 10 st (kallsådd)
Tagetes Bonita Mix - ca 6 st (kallsådd)
Koriander Caribe - 2 kluster, ca 40 fröer/kluster (sås i omgångar från april)
Som ni ser kallsår jag en hel del av mina fröer, om du vill lära dig mer om kallsådd och vintersådd klicka här!
Steg 5 - när ska fröna ner i jorden?
Alla grödor har olika lång utvecklingstid och behöver därmed sås under olika tider på året. Läs på om de olika grödorna du vill odla och gör en plan för när varje sort ska sås, och du kanske ska så samma sort flera gånger för att sprida ut skörden. Se till att du har jord av bra kvalitet, krukor eller tråg för förkultivering och eventuellt växtbelsysning för din förkultivering. Tänk på att inte så fröna för tidigt (även om det kliar i odlingsfingrarna), det är lätt att det blir en djungel hemma och du har svårt att hinna ge alla plantor den kärlek de behöver innan de ska planteras ut.

Steg 6 - Dags att beställa fröer
Nu har du en bra plan för din kommande odlingsäsong och är det hög tid att se över de fröer du redan har hemma, och att köpa fröer av de grödor du tänkt odla denna säsong.
Steg 7 - Gör en utvärdering
Under odlingssäsongen, notera vad som fungerar bra och vad som kan förbättras. Hur utvecklades grödorna? Vad gick bra och vad gick åt pipsvängen? Fungerade det med 20 majsplantor i en pallkrage, eller ska du minska nästa år? Det räcker med små anteckningar i telefonen.Denna information blir ovärderlig när du planerar nästa års odling.
Att göra en odlingsplan tar lite tid i början, men det sparar dig mycket arbete i längden. Med en genomtänkt plan kan du skapa en frodig och produktiv odling som ger dig glädje och härliga skördar under hela säsongen.
Stort lycka till med din odlingsplan!

ความคิดเห็น