top of page

Så fröer i äggskal
Att odla i äggskal är både miljövänligt och roligt!

Påsken närmar sig och då står påskpyssel på schemat. Men vad passar bättre än att kombinera pyssel med odling? Att odla frön i äggskal är ett härligt sätt att lära barnen om fröer och odling samtidigt som ni skapar vackra påskdekorationer tillsammans. Här är några enkla steg för att komma igång.





Ni behöver:

- Ägg

- Jord

- Ev. sked att fylla äggen med jord

- NÃ¥l

- Fröer (Ett tips är att välja fröer som gror snabbt, förslagsvis basilika, koriander, rucola, sockerärter, solros eller gurkväxter)

- Äggkartong/äggkoppar

- En vattentålig bricka att ställa äggkartongen på


Steg 1 - Förbered äggskalen

- Börja med att försiktigt knäcka äggskalen och tömma dem. Gör gärna ett par hål i botten av äggskalen med hjälp av en nål. Tvätta och torka skalen för att förbereda dem för plantering.


Fyller äggskal med jord

Steg 2 - Fyll äggskalen med jord

- Ta lite jord och fyll äggskalen till cirka tre fjärdedelar av vägen upp. Låt barnen vara delaktiga i denna process genom att låta dem använda små skedar för att försiktigt fylla äggskalen med jord.


Steg 3 - Plantera fröna

- Välj tillsammans vilka fröer ni vill så i äggskalen. Ett tips är att välja fröer som gror snabbt, förslagsvis basilika, koriander, rucola, sockerärter, solros eller gurkväxter. ca 15-20 fröer är lagom per äggskal om ni sår örter eller rucola, medan det räcker med 1 frö per äggskal om ni sår sockerärt, solros eller gurkväxter. Täck med ett tunt lager jord.


Så fröer i äggskal
Så olika många fröer per äggskal beroende på vilka sorts fröer ni tänkt odla. Ca 15-20 fröer är lagom per äggskal om ni sår örter eller rucola, medan det räcker med 1 frö per äggskal om ni sår sockerärt, solros eller gurkväxter.

Steg 4 - Vattna försiktigt

- Ge barnen en sprayflaska eller en liten vattenkanna och låt dem försiktigt vattna jorden i äggskalen. Det är viktigt att fröna har lagom med fukt för att gro.


Steg 5 - Placera äggen

- Placera äggen i äggkartong eller äggkoppar så de kan stå rätt upp. Om ni använder er av äggkartongen är det viktigt att den står på en vattentålig bricka. Placera sådden på en varm plats med mycket ljus. Låt barnen välja den perfekta platsen för sina små trädgårdar.


Steg 5 - Ta hand om sådden

- Uppmuntra barnen att regelbundet kontrollera sina små odlingar och se till att de får tillräckligt med ljus och vatten. Detta är en utmärkt möjlighet att lära dem om ansvar och omsorg för växter.


Inom några dagar till en vecka kommer ni att kunna se de första späda skotten titta fram, vilket kommer att skapa stor glädje och spänning hos barnen. När plantorna växer och blir starkare kan ni försiktigt knäcka sönder äggskalet och plantera ner hela äggskalet och plantan i en större kruka.


Att odla frön i äggskal är inte bara ett roligt påskpyssel, det är också ett bra tillfälle att lära barnen om natur och odling samtidigt som ni har en mysig stund tillsammans.


Ps. Äggskal innehåller mycket kalk och mineraler som är mycket bra vid jordförbättring i odlingslandet.


Några tips på fröer som passar bra att så i äggskal















Luktärt
Vackra luktärter i olika färger som klättrar längst staketet.

Det finns många anledningar till varför du borde odla luktärter om du inte redan gör det. Luktärter doftar ljuvligt, är lättodlade och har en lång blomtid - vad mer kan man begära? Låt oss gå igenom våra bästa tips hur du lyckas med dina luktärter i år!









Steg 1 - Börja i rätt tid

Det går bra att att så dina luktärter direkt på växtplatsen när jordtemperaturen är minst 12 °C, dock försenar detta odlingen så vi rekommenderar att förodla dem. Då brukar det vara lagom att sätta igång vecka 12.


Luktärt planta
Såhär ser luktärterna ut precis innan de första bladparen slår ut.

Steg 2 - Förodla dina luktärter

- Fyll en något större kruka, förslagsvis 12x12 cm med en 3/4 del näringsrik planteringsjord och toppa med en 1/4 del såjord. Vattna igenom ordentligt.

- Så 15-20 fröer per kruka, ca 2 cm djupt och placera sådden varmt för att påskynda groning, förslagsvis över ett element. Det är viktigt att sådden inte torkar under groningsperioden, så vattna regelbundet.

- Efter ca 7-10 dagar har plantorna kikat upp, nu är det viktigt att de får mycket ljus. Så placera sådden på fönsterkramen eller under växtbelysning.

- När dina luktärtsplantor blivit 4-7 cm kan du ställa dem utomhus, det gör att plantorna blir knubbiga och fina. De är mycket tåligare än vad man kan tro, luktärtsplantor klarar temperaturer så kalla som -8 °C. Dock rekommenderar vi att du sätter dina krukor i en öppen plastpåse när du placerar dem utomhus. Det blir som ett litet växthus och ger dem lite skydd. Om det blir kallare än -8 °C rekommenderar vi inte att du tar in luktärtsplantorna inomhus, det kan stressa dem. Det är bättre att du täcker dem med en fiberduk eller två. Kom ihåg att vattna!


Steg 3 - Toppa dina plantor och ta sticklingar

Vi rekommenderar att toppa dina luktärtsplantor, det gör att de förgrenar sig. Den bästa tiden att toppa är när plantorna är över 10 cm och har minst 2 bladpar. Du toppar dem genom att klippa precis ovanför det första bladparet. En bonus med att toppa luktärtsplantor är att du får sticklingar. Sätt ner sticklingarna i en 12x12 cm kruka fylld med fuktig planteringsjord. Dessa behöver vara placerade inomhus tills de bildat rötter. Kom ihåg att hålla jorden fuktig. När plantorna börjar växa på höjden, kan även dessa placera i en plastpåse utomhus.


Steg 3 - Utplantering

Luktärter trivs bäst i en näringsrik jord och i ett soligt läge utan för mycket blåst. Det går bra att odla såväl i kruka som på friland, det gör att nästan vem som helst kan odla luktärter oavsett odlingsförutsättningar.


Luktärt Spencer Mix
Vår vackra mix av Luktärter "Spencer Mix" är en ljuvlig mix av luktärter med långa stjälkar, utmärkt för snitt!

Plantera ut dina luktärter på friland eller i pallkrage

- Förbered växtplatsen genom att blanda jorden med kompost eller kogödsel. Vattna igenom jorden ordentligt.

- Förbered ett växtstöd som luktärterna kan klättra emot, förslagsvis en spaljé eller armeringsnät.

- Vattna igenom 12x12cm krukan du har dina luktärter i ordentligt, det gör att rötterna lättare separeras och inte går av.

- Plantera luktärterna med ett plantavstånd på ca 10-15 cm.


Plantera ut dina luktärter i kruka

- Förbered en stor kruka, minst 40 liter med en blandning av planteringsjord, kompost eller kogödsel. Vattna igenom jorden ordentligt.

- Förbered ett växtstöd som luktärterna kan klättra emot.

- Vattna igenom 12x12cm krukan du har dina luktärter i ordentligt, det gör att rötterna lättare separeras och inte går av.

- I en kruka på 40 liter är det lagom att plantera 3-4 luktärtsplantor. Det kan låta lite, men de behöver mycket plats och kommer att ge mängder av blommor!




Steg 3 - Skötsel

Vattna och tillför näring till dina luktärtsplantor. Det behövs för att de ska orka producera nya blommor under hela sommaren. Om du plockar blommor, och plockar bort utblommade blommor kontinuerligt kommer plantan fortsätta producera nya ljuvliga blommor ända in på sensommaren! Luktärter har en lång blomtid och förgyller såväl trädgård som hem med sin ljuvliga doft.


Nu hoppas vi att du odlar luktärter i år, oavsett om du odlar på friland eller balkong!

Lycka till!










Tomatskörd
Tomater i olika storlekar, färger och former. Ger en härlig mångfald i salladen!

Att odla egna tomater är inte bara en kul och givande hobby, det ger dig också möjlighet att njuta av färska, solmogna tomater direkt från din egen trädgård eller balkong. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren odlare finns det några enkla tips som kan hjälpa dig på vägen till en rik skörd! Låt oss börja!







Steg 1 - Välja tomatsorter

Det första steget i att odla tomat är att välja de rätta tomatsorterna. Det finns en mångfald av sorter att välja mellan, och de varierar i smak, växtsätt, utseende och färg. Ett tips när du väljer tomatsorter är att utgå från dina odlingsförutsättningar och vad du vill använda tomaterna till. Odlar du exempelvis på en liten yta, som fönsterkarm inomhus rekommenderar vi att du håller dig till lågväxande busktomater. Busktomater blir inte högre än max 100 cm beroende på sort, och passar därför hos de flesta odlarna. Några av våra favoriter är Ida Gold, Rotkäppchen och Yellow Donut. Om du odlar på balkong kan du kanske främst fokusera på lågväxande busktomater och ampeltomater, men ha någon tomatplanta som är mer högväxande om du har plats.


När det kommer till högväxande tomater finns det många kategorier och sorter att välja bland:

Bifftomater - som namnet antyder är detta stora tomater, med frukter som väger från 200 gram. Fruktköttet är fast, köttigt och mycket gott med små kamrar. Mycket vackra att skiva upp. Två favoriter är Marmande och Indigo Blue Beauty.

Körsbärstomater - ger små frukter i varierande färg och form, har en krispigt skal och generellt söt smak som är mycket goda att äta färska. Tre favoriter är Black Cherry, Sweetie och Figiel.

Plommontomater - ger ovala, fåkärniga frukter med mycket god och mild smak. Dessa är vanliga att se i det italienska köket och passar mycket bra att göra tomatsås på. Två favoriter är Roma VF och San Marzano.

Salladstomater - påminner mycket om körsbärstomaterna med sitt krispiga skal och söta smak. Däremot blir dessa tomaterna större, och passar därför utmärkt att skiva upp i en sallad. Två favoriter är Green Zebra och Indigo Rose

Vinbärstomater - världens minsta tomater, som växer på ett pärlband. Dessa blir inte större än ett vinbär och är mycket söta och goda. En planta ger flera hundra tomater. En favorit Gelbe Johannisbeere

Vintertomater - kallas även för Evighetstomater eller Piennolotomater. En lagringsbar tomat som bara blir godare och godare om den får lagras då smaken koncentreras. Odlas likt vilken tomat som helst, men är godast att användas i matlagning då skalet är tjockare än andra sorter. Två favoriter är Cereja de Inverno och Principe Borghese


Som du nu förstår finns det mängder av olika sorters tomater. Mitt tips är att försöka välja minst en sort per kategori, det gör att du får en lång säsong med mängder av tomater i olika färger, former och användningsområden.


Liten tomatplanta
Små tomatplantor som kikat upp
Steg 2 - När du ska starta din odling

Tomater har en relativt lång utvecklingstid och behöver försås tidigt på odlingsäsongen för att hinna ge riklig skörd innan hösten kommer. Vi rekommenderar att du sår dina fröer mellan februari-maj beroende på hur dina odlingsförutsättningar ser ut och i vilken växtzon du odlar i. Om du börjar din sådd innan mars är plantorna i behov av växtbelysning. Utan växtbelysning kommer dina tomatplantor bli långa och rangliga. Om du inte har tillgång till växtbelysning, så dina fröer tidigast i mars. Jag brukar så mina busktomater i februari och de högväxande sorterna sista veckan i mars, då hinner man få en stor skörd men slipper långa och rangliga plantor inomhus en längre tid.


Steg 3 - Att så tomatfröer

- Fyll en mindre kruka med fuktig jord, förslagsvis 4x4 cm stor. Så fröna 0.5cm djupt och vattna. Håll jorden fuktig men inte blöt. Märk sådden med tomatsort och datum.

- Optimal groningstemperatur är 24-29°C, så placera sådden i ett varmt läge. Låt inte torka ut under groning. Ibland är tomatfröer lite envisa och kan ta upp emot 2 veckor att gro, ha tålamod.


Omplantering tomater
Dags för omplantering av tomatplantorna, då är 12x12 cm krukor perfekt
Steg 4 - Rätt växtförhållanden

- Efter att de små tomatplantorna kikat upp, placera sådden runt 18°C med mycket ljus. Sådd före mars behöver växtbelysning. En svalare temperatur och mycket ljus gör att tomatplantorna blir knubbiga och inte sticker iväg på höjden.

- När plantorna börjar bli för stora i sina krukor, plantera om i en större kruka, förslagsvis 12x12 cm stor. Nu är det även dags att börja näringsvattna.

- Plantera ut dina tomatplantor i krukor (minst 10 liter), pallkrage eller växthus när jorden blivit varm och frostrisken är över (inte under 7°C). Tomater är näringskrävande så plantera i näringsrik jord. Avhärda gärna plantorna så de inte får en chock av att komma ut. Undvik även stark sol i början, då kan tomatplantan ta skada innan den vant sig vid de nya väderförhållandena. Kom ihåg att ge näring under hela säsongen.


Tomatskörd
Låt tomaterna eftermogna på en bricka inomhus på hösten.
Steg 6 - Skörd

I slutet av odlingssäsongen rekommenderar vi att du minskar på bevattningen, eller slutar helt. Detta gör att smaken av tomaterna koncentreras. Generellt är det dags att skörda dina tomater när de fått sin rätta färg men fortfarande är spänstiga. Om det är sent på säsongen och du har mycket gröna tomater kvar på dina tomatplantor går det bra att låta de mogna inne på en bricka i rumstemperatur.


hemmagjord tomatsås
Göra egen tomatsås är en riktig lyx!
Steg 7 - Användningsområden

Tomater har otroligt många användningsområden. Att skörda solmogna tomater och servera i en sallad eller med mozzarella, olivolja och lite flingsalt är en riktig vardagslyx, men det finns mycket mer än så. Det är gott att göra soltorkade tomater, eller en chutney. Då ska vi inte tala om hemmagjord tomatsås på plommontomater, det är något helt annat än det du hittar i affären. Dock kan det vara svårt att hinna med att göra allt detta i augusti-september då det är mycket som ska skördas under den tiden. Då är mitt bästa tips att frysa in tomaterna i påsar, och ta fram vid ett senare tillfälle när det passar. Kom även ihåg dina vintertomater som du kan njuta av färska hela året!


Här är våra sex tomatfavoriter!








bottom of page